fbpx
Finspångs Brunnsborrning

Lokalt samarbete av stora dimensioner!

Tillsammans med Sörmland Vatten och konsultföretaget Midvatten har vi fått förtroendet att öka Vingåkers vattenkapacitet. Borrning av en helt ny brunn vid kommunens vattentäkt står på agendan. Ett samhällsviktigt arbete som kräver stor försiktighet – och en ännu större maskinpark.

Det finns en handfull aktörer i Sverige som klarar att borra de stora brunnar som behövs för kommunal vattenförsörjning. Vi på FBB Finspångs Brunnsborrning är en av dem. I Vingåker måste en av fem grundvattenbrunnar ersättas och en helt ny ska sättas i drift. Men först måste borrningsarbete genomföras.

Tommy Pettersson, driftsamordnare vid Sörmland Vatten ser fram mot ett fint samarbete.

-Vi vet att FBB är proffsiga, kunniga och toppen att ha att göra med. Många kan borra brunnar, men få har den kapacitet som krävs här. Vi pratar om en ny brunn med cirka 400 mm i diameter, det krävs en borrigg som heter duga då. Vi litar till fullo på både maskiner och kompetens hos FBB, säger Tommy.

Vår maskinpark hanterar dimensioner ända upp till 1200 millimeter i diameter, så brunnen i Vingåker blir en ”lagom” utmaning. Vi är dessutom vana vid den här typen av uppdrag. Flera svenska kommuner har anlitat oss vid borrning av brunnar där stor vattenkapacitet efterfrågats, bland annat i Dalarnas och Gävleborgs län. Att nu få jobba på hemmaplan tillsammans med våra engagerade medarbetare känns extra kul menar vår VD, David Johansson.

-Vi är extra glada över att få göra den här insatsen i vårt närområde. Vi har rest runt mycket i landet och det värmer att nu vara med och bidra till säkrad vattenförsörjning i vår egen region, ihop med ”goda grannar”, säger David.

Då brunnen ska borras vid en befintlig vattentäkt krävs extra försiktighet med kontroll av maskiner, drivmedel med mera. Med den genomsläppliga jord som finns i området måste högsta aktsamhet råda, då eventuella läckage riskerar att förorena grundvattnet. För att ytterligare säkerställa arbetet står företaget Midvatten och Joel Frandsen, uppdragsledare och VD, för viktiga kontrollfunktioner.

-Vi har haft glädjen att dimensionera och utforma den nya brunnen. Vi ansvarar för provtagning både före och efter borrning och ser helt enkelt till att projektet undviker obehagliga överraskningar. Vingåker behöver en ny brunn och med det team som är inkallat här är jag säker på att resultatet blir alldeles lysande. Vi kan ju det här liksom – som ett rinnande vatten, ler Joel.

 

Nyheter

Barncancerfonden julen 2023

Tack för 2023

Året går mot sitt slut och vi vill tacka både kunder och samarbetspartners för den

Läs mer