fbpx
Finspångs Brunnsborrning

Komplicerad borrning för blivande hängbro i Tyresö!

Oskar Johansson och Erik Johansson är två medarbetare hos FBB Finspångs brunnsborrning som nyligen utförde ett komplicerat uppdrag i Tyresö inom deras verksamhetsområde entreprenadborrning. Med hjälp av sin kompetens och erfarenhet från sina år på FBB samt förberedande jobb, lyckades de två brunnsborrarna med uppdraget.

– Grabbarna gjorde ett fantastiskt jobb, då det var höga krav på borrningens vinklar och stagens rakhet som inspändes i berget för att klara hängbrons spännvidd på cirka 50 meter och dragkraft som uppstår i och med detta. Likväl som det var stora krav på minimal påverkan på omkringliggande miljö i och med att hängbron anläggs i ett naturreservat. Här visade sig vår allsidiga borrigg, för entreprenadborrning och delvis horisontell borrning, passa perfekt för uppdraget tillsammans med våra engagerade medarbetare, säger VD, David Johansson.

Arbetet på Hängbron i Tyresö gick ut på att borra fundament för dragstänger vid hängbron. Ett uppdrag som krävde förarbete, miljöperspektiv och att tänka utanför boxen.

– Det var rätt så utmanande då vi stod på pråmar och utförde arbetet. Vi kunde inte stå på land, så vi fick åka på pråm ut och arbeta med väldigt utmanande vinklar på en trång yta, berättar Erik Johansson.

– Det här uppdraget var det första i sitt slag för oss, det har vi aldrig varit med om. Vi fick tänka på vinklar, miljön runtomkring och modellen av bebyggelse. Det var något helt nytt för oss och det var roligt att få utmana sig, säger Oskar.

Komplicerad borrning för blivande hängbro i Tyresö!
Komplicerad borrning för blivande hängbro i Tyresö!

Arbetet med bron pågick under en månads tid och Erik och Oskar hade förberett sig väl inför uppdraget.

– Det var ett speciellt sätt att arbeta, med många saker som vi aldrig gjort tidigare. Det tog ett tag att komma in i det och förstå vad vi skulle göra. Vi fick tänka till ordentligt för att effektivisera och underlätta arbetet på plats, berättar Oskar.

– En av arbetsuppgifterna var att borra hål i berget för att få in vajrar, och det var tvunget att vara ett väldigt noggrant jobb och en riktig utmaning, som vi lyckades med, förklarar Erik.

Specialuppdraget gav de två brunnsborrarna nya perspektiv att arbeta med framåt.

– Vi har verkligen fått med oss hur man kan tänka utanför boxen när man utför olika arbeten, det har vi gjort tidigare, men detta har gett oss nytt perspektiv. Oavsett om det handlar om att arbeta på vatten eller borra i mark på en villatomt, säger Oskar.

Komplicerad borrning för blivande hängbro i Tyresö
Komplicerad borrning för blivande hängbro i Tyresö

Nyheter

Borrning för ny mark i Värtahamnen

Borrning för ny mark i Värtahamnen

I Värtahamnen pågår ett imponerande borrningsarbete som är en del av byggandet av en helt ny stadsdel. Här arbetar FBB Finspångs Brunnsborrning AB tillsammans med Skanska för att skapa en robust och säker krockzon runt den nya halvön.

Läs mer