fbpx
Finspångs Brunnsborrning

Grovhålsborrning i Kiruna med en av Sveriges största borriggar

Vår största borrigg, en av Sveriges största, har nu begett sig hela vägen upp till Kiruna. Projektet är både vårt nordligaste och grövsta borrningsuppdrag hittills. Totalt ska 23 stålrörspålar borras ned för att förankras i berget på 30 meters djup. Det ska ge en stabil grund till en ny kolkvarn som är en del av LKAB:s kulsinterverk för tillverkning av järnmalmspellets. Varje stålrör är dimensionerat för att klara en last om 600 ton styck. Verifiering av bergets och pålens kapacitet utförs sedan med hjälp av en specialbyggd fallvikt (PDA-mätning) för att säkerställa att berget klarar den dimensionerade lasten.

Våra medarbetare Gustav Johansson Hjorth och Lennart Lindberg finns på plats i Kiruna under ett par månader för att genomföra grovhålsborrningen.

– Den här typen av grova specialjobb dyker inte upp så ofta. Därför är det så klart roligt att få förtroendet att vara en del av projektet. Det är det grövsta som vi har borrat hittills och personligen har jag aldrig varit så långt norrut tidigare, säger Gustav från ett mulet Kiruna med knappa plusgrader.

Han berättar att de precis är i startfasen för borrningen och att det är mycket viktigt att agera med stor säkerhet och försiktighet.

– Vi har fått utbildning på borriggen från fabriken i Tyskland. Om man inte är försiktig kan en borrigg av den här storleken göra stor skada, dessutom lyfter vi 15 meter långa rör som väger 3,5 ton styck. Därför är det viktigt med säkerheten på området, säger Gustav, som tidigare har arbetet med den stora borriggen för Skanska i Göteborg.

Vi är mycket stolta att Peab Grundläggning gett oss förtroendet att vara deras borrentreprenör. Tack vare projektet har vi investerat i en borrutrustning för 610 mm i diameter, som vi kommer att ha nytta av i framtida entreprenadborrningar och som dessutom lämpar sig alldeles utmärkt vid borrning till större kommunala vattentäkter. Vi är även tacksamma att Tunghantering i Norrköping återigen stått för en väl genomförd och säker transport med specialtillstånd och vägtransportledare på landets vägar under den tre dagar långa resan.

Grovhålsborrning i Kiruna med FBB Finspångs Brunnsborrning

Nyheter

Barncancerfonden julen 2023

Tack för 2023

Året går mot sitt slut och vi vill tacka både kunder och samarbetspartners för den

Läs mer