fbpx
Finspångs Brunnsborrning

Fjärrvärmebolag och FBB byggde geoenergisystem och slog rekord

FBB tecknade i somras kontrakt med E.ON gällande uppdraget att utföra energiföretagets allra första geoenergisystem. Platsen är Lund och projektet innebar cirka 5 000 m borrning som nu förser den aktuella fastigheten med förnybar värme och kyla. Det nya geoenergisystemet drivs kombinerat med fjärrvärme och är FBB:s sydligaste hittills.

Borrtekniskt påminde förhållandena om Östgötaslätten, och områdesvis erbjöd Skåne en geologisk och hydrogeologisk komplexitet med relativt stora jorddjup. Därför krävdes djupa foderrörsborrningar. Normalt brukar man teleskop-borra sig ned via flera olika dimensioner, men med hjälp av våra två största borriggar, kraftigare borrsystem och erfarna borroperatörer kunde vi genomföra borrningen i bara ett steg. Det gav kortare ledtider och större kostnadseffektivitet i slutänden. Projektet är ett av FBB:s mest borrtekniskt avancerade hittills inom geoenergi, och med noteringen 132 meter har vi satt nytt internt rekord för foderrörsborrning. Kanske till och med Sverigerekord?

Nyheter

Borrning för ny mark i Värtahamnen

Borrning för ny mark i Värtahamnen

I Värtahamnen pågår ett imponerande borrningsarbete som är en del av byggandet av en helt ny stadsdel. Här arbetar FBB Finspångs Brunnsborrning AB tillsammans med Skanska för att skapa en robust och säker krockzon runt den nya halvön.

Läs mer